BANÁNOVO-SKOŘICOVÍ ŠNECI
Potřebné ingredience
TĚSTO: ˇˇ115 g hladké mouky typu OO ˇˇ115 g celozrnné žitné mouky ˇˇ1/2 lžičky soli ˇˇ1/2 lžičky krupicového cukru ˇˇ3,5 g sušeného droždí ˇˇ75 ml teplého mléka ˇˇ1 vejce, rozšlehané ˇˇ1 lžička olivového oleje NÁPLŇ: ˇˇ25 g rozpuštěného másla ˇˇ2 středně velké banány, nakrájené na tenké plátky ˇˇ100 g sušených meruněk, předem namočených a nasekaných ˇˇ1 lžička mleté skořice ˇˇ50 g tmavého přírodního cukru ˇˇkůra z 1 pomeranče ˇˇ2 lžíce tekutého medu
Postup přípravy
Na pomoučněné ploše těsto asi 10 minut hněťte, až bude hladké a pružné. Vložte ho do mísy lehce vymazané olejem, přetáhněte naolejovanou fólií a nechte vykynout - těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Plech o straně 20 cm s vyšším okrajem lehce vytřete máslem. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte vykynuté těsto zhruba na obdélník o rozměrech 3Ox25 cm a potřete ho rozpuštěným máslem.
2. Banány v misce smíchejte s meruňkami, cukrem, skořicí a pomerančovou kůrou. Směsí pak potřete těsto - od kraje nechte asi centimetr volný.
3. Těsto teď zaviňte směrem k sobě (po delší straně). Pokud trocha náplně vypadne, zastrčte ji zpátky. Konce důkladně přitiskněte k sobě. Ostrým nožem pak roládu rozkrájejte na plátky a ty naskládejte řeznou plochou nahoru na plech tak, aby se vzájemně lehce dotýkaly. Volně překryjte naolejovanou fólií a na teplém místě nechte půl hodiny kynout.
4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Med nahřejte v kastrůlku (nebo v mikrovlnce; stačí 5 vteřin na nejvyšší stupeň) a polovinou potřete šneky. Pečte dozlatova, tak 20 až 25 minut. Až budou hotové, nechte je 10 minut chladnout na plechu, pak je přesuňte na mřížku a potřete zbylým medem. Oddělte od sebe a podávejte.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé